Ensilia

I Erythias dybe skove kan man, særligt om foråret, støde på en smuk kvinde, der ridder på en hvid enhjørning. Det er Ensilia – skytsgudinde for jægere og skovfolk.

Visse lærde hævder, at hun er barn af Jolande og Habakuk, og hun er i hvert fald tæt forbundet med naturen. Skønt hun er jæger, værdsætter hun liv. Hun dræber aldrig for morskab, men for at skaffe føde. Dertil dræber hun også uhyrer og dem, som ødelægger naturen. I særdeleshed afskyr hun udøde, og hun er ærkefjende med Kukilin, som hun fældede under Mahdûns angreb på Mallorn.

Som jæger, stoler Ensilia ikke på sin styrke, men på sit skarpe syn, sin hurtighed, sin snilde og sin ufejlbarlige træfsikkerhed med både bue og kastespyd.

Ensilias kult

Skovfolk ærer Ensilia højt, og det samme gør jægere og bueskytter. Under forskellige navne og skikkelser dyrkes hun over det meste af Erythia. Hun er også skytsgud for mange kvindelige kriger, der stoler mere på deres list og øjemål end råstyrke, og hun er elsket i mange landsbyer i og omkring Erythias store skove,

Legender om Ensilia er mangeartede. I Flaeness forbindes hun også med kyskhed, mens hun især i Norden angiveligt har haft mange erotiske eskapader med både guddomme og dødelige. Hun er en af de guddomme, der oftest er blevet set i Erythia.