Tågeøerne

Hovedstad: Asperdi
Styreform: Kongerige under Kong Aeran IV Athoril
Større øer: Anfarn, Asperdi, Glorantha, Gond, Illefarn, Lluaybray, Mintarn
Befolkning: 528.000 (næsten alle mennesker)
Areal: 164.508 km2
Handelsvarer: Fisk, jern, keramik, kobber, musikinstrumenter, salt, skibe, tin, uld, urter

Tågeøerne er er af de stærkeste riger i Højriget. Det består af seks større øer, og hundredvis af mindre øer. Langt den største ø er Ansalon, hvor de fleste af indbyggerne lever og hvor Kong Aeran regerer i sin kongsgård i Asperdi, øernes største stad.

Folkene på Tågeøerne er først og fremmest kendt som brave søfolk overalt i det østlige Faerûn, og havet er allestedsnærværende næsten overalt på øerne. Kongen af Tågeøerne er Højrigets admiral, og øernes flåde udgør den vigtigste del af Højrigets søstridskræfter.

Takket være deres afsondrede beliggenhed har Tågeøerne gennem tiden været forskånet for de fleste farer, selv om de også har haft deres del af pirater, uhyrer og invasionsforsøg.

Til gengæld er folkene fra Tågeøerne draget videnom i verden, og de er kendt som uforfærdede søfarere, eventyrere og Malakitriddere.

Landskabet

Tågeøerne har meget forskellige landskaber. Her er klippefyldte kyster, brede strande, engdrag og mange mindre skove. Det meste af Ansalon består af små bakker, og kun i den nordøstlige del af øen er der egentlige bjerge. De fleste steder er det et mildt og frugtbart land.

Historie

Mens Taran og hovedparten af oeriderne i sin tid gik i land i selve Faerûn, slog hans bror Aeran og hans hus sig ned på en stor gruppe øer i Solonor-havet. Disse øer kaldes Tågeøerne og regeres af Aerans efterkommere – huset Athoril.

De lærde strides om øernes ophav. Nogle siger, at de blev revet løs fra Faerûn under fortidens gudekrige, andre at de steg op af havet på Raos befaling og måske ovenikøbet var det hjem oeridernes hidrører fra.

Da Aeran slog sig ned på øerne, levede her ikke andre mennesker. Til gengæld var her mange alfevæsener i skove og bjerge, både gode og farlige. Her var også drager, lindorme og trolde, og i havet omkring øerne levede frygtelige søslanger.

Oeriderne var længe om at bosætte sig i højlandet, for her levede nogle frygtelige stenfolk, som havde stærke hekse med ond magi.

Efterhånden fik oeriderne bugt med de fleste af disse farer, men der er stadig farlige steder på øerne – især i den nordøstlige del af Ansalon, hvor kun de mest dumdristige vover sig hen.

Ellers har øerne nydt fred i de sidste tusind år. Under Dragekrigene blev øerne angrebet i flere omgange, og for 400 år siden hærgede Lunarernes piratflåder øernes kyster. Det gik især ud over afsidesliggende steder. Undertiden er der også søuhyrer og pirater, men sammenlignet med resten af Højriget, lader her til at være fred og ingen farer. Derfor har øboerne også tradition for at drage til fastlandet for at søge eventyr og rigdom. Folkene fra Tågeøerne er dristige købmænd, der sejler på langfart til fremmede havne i det fjerne nord eller til Smaragdhavet. De er også dristige eventyrere, lykkeriddere og lejesoldater og her er også tradition for at indtræde i Ridderne af Malakittronen.