Veluna

Hovedstad: Tantuel. Vigtigste by er Garathanon.
Styreform: Hertugdømme under Hertug Rastoril II Maragil
Grevskaber: Arabel, Belganon, Carelyn, Himerran, Landor, Lindon, Norelyn, Tantuel, Torgal.
Befolkning: 340.500
Areal: 75.780 km2
Handelsvarer: Bøger, frugt, korn, kvæg, ost, pergament, tømmer, uld, (hvid)vin

Veluna blev grundlagt af Tarans tredjeældste søn, Maragorn, efter at han vendte hjem fra krigen mod Tharizdûn. Hans nevø, Anarion, som grundlagde Shanara, forsøgte at lokke ham med sig sydpå, men efter at Maragorn havde set Veluna, ønskede han ikke at dvæle noget andet sted.

Dette er meget kendetegnende for folk fra Veluna, De er hjemmefødninge og elsker deres land. Det er et fredeligt land, som næsten aldrig har været angrebet eller truet.

Veluna

Landet

Veluna er et frodigt og velbefolket hertugdømme syd for floden Aran og et af de fredeligste steder i Højriget. Det består egentlig af to lande,

Den største og vestligste del af Veluna består af små skove og floder, idylliske landsbyer og gamle borge. Det er oeridisk kerneland med riddere og præster. Det er et frodigt land, og omkring floderne Garamar og Avren ligger bugnende marker og frugthaver. Her er spredte lunde og nogle få større løvskove, hvor elme og bøgetræer hæver deres kroner. På engene vokser mange hvide liljer, samt Gyldensne og Evighu, to vilde blomster der er berømmede for deres skønhed.

Landet mod øst, Cornumbria, som ligger mellem Larloch og havet, er mere barsk og fyldt med moser, vindblæste højdedrag og gamle skover. Her lever flan-folket med deres druider og thaner og ældgamle traditioner. I de hvide klipper dvæler mange store måger, som dykker i havet efter fisk.

Klimaet i selve Veluna er mildt, for det er til næsten alle sider beskyttet mod storme af bjerge. Somrene er lune, men næsten aldrig for varme, og vintrene er sjældent strenge, selv om der gerne falder sne, især nær bjergene. I Cornumbria er det mere barsk. Her regner og blæser det ofte, men også her er vintrene sjældent strenge.

Folket

Uanset om de er oeridere eller flan, elsker folk i Veluna deres land og vil forsvare det for enhver pris, både i kamp og i ord. De er dygtige gartnere og er også kendt som dygtige diplomater, for de er afslappede uden at være bondske, de er elegante uden at være forfængelige.

Folk fra Veluna holder dog af at rejse, men mest fordi de så kan glæde sig til gensynet med deres land. En del riddere, skjald, troldmænd og præster drager til Tamon og andre steder for at gøre karriere, atter andre drager på eventyr, og landet har fostret mange ædle malakitriddere og dristige eventyrere.