Waterdeep

Befolkning: 82.681 (mennesker 64%, dværge 10%, halvelver 10%, hobbitter 5%, elverfolk 5%, gnomer 3%, halvorker 2%)
Styreform: Oligarki (ledet af råd af anonyme rådsherrer)
Handelsvarer: keramik, klæde, lædervarer, metaller, møbler, våben, øl
Sprog: Astron, Chondathansk, Nordbomål

Denne kæmpestore by langs Sværdkysten kaldes også Pern, “Nordens Juvel” og mange andre ting. Det er en by, der ikke minder om ret mange andre i Faerûn – et sammenrend af folk, som hver i sær har formet deres skæbne i en by og et område i bestandig forandring.

Waterdeep er den største by på Sværdkysten og dens handelscentrum. Den nyder godt af en fremragende naturlig havn.

Historie

Langt tilbage i tiden har der boet mennesker, der hvor Pern nu ligger. Under Tharizdûns tilbagekomst søgte mange af nordens mennesker til Pern-bjerget, hvor vi forskansede sig i omfattende hulesystemer. Efter den mørke guddoms fald blev stedet i stigende omfang centrum for handlen med Nordens dværge, og udskibningshavn for de metaller, ædelstene, våben og rustninger, de udvandt og skabte i De Blå Bjerge.

Stedet blev også kendt for at være et tolerant sted og blev efterhånden en smeltedigel for folkeslag. En række personer, som var udstødt af deres egne folk, såsom halvelverfolk og halvorker, slog sig ned her. Det samme gjorde fordrevne troldmænd, hekse, mordere og andre flygtninge.

Byens storhed begyndte for alvor, Da vestoeriderne grundlagde Kongeriget Bithynia og den havneby, der i dag hedder Baldur’s Gate. Dermed blev Pern og Sværdkysten forbundet med de store handelsruter til Amn og Dragehavet. Byen overlevede Bithynias fald og er i dag stærkere og rigere end nogensinde.