Belgara af Arranas

Der er ikke mange kvindelige krigere blandt oeriderne, men dog er en række af dem navnkundige. Det gælder Belgara, datter af Arengar, som grundlagde Arranas. Belgara var en fyrig rødhåret krigermø, der drog rundt i Arranas’ vildnis og helt fra hun var pige kendt som en mægtig bueskytte og en drabelig kriger.

Det fortælles, at da Tamon var blevet grundlagt, sendte Kong Taran sin søn Elendil til Arranas for at knytte bånd til de frænder. der havde bosat sig der. Da ridderne nærmede sig Arranas, blev de standset af den rødhårede mø. Trods Elendils overmagt og høje status, bød hun dem træde af hesten, fjerne deres våben og drage ind i Arranas i ro og orden, for de var nu i Argengars land og ikke Tarans. Ridderne blev ophidsede over hendes næsvished, men den smilende Elendil gjorde som befalet og behandlede både Belgara og Arangar med respekt og som ligemænd. Da prinsen atter skulle hjem, knælede Belgara for ham og svor ham trosklab.

Da Taran kaldte til kamp i forbindelse med kampen mod Tharizdûns løjtnant Kas, drog hun afsted i spidsen for en hær fra Arranas. Ikke fordi Taran befalede det, men ud af sin troskab mod Elendil. I slaget vandt hun stor hæder og respekt blandt de oeridiske riddere.

Forholdet mellem Belgara og Elendil, Arranas og Tamon, blev siden et forbillede for forholdet mellem højkongen og de forskellige hertugdømmer og grevskaber.

Da Heireonous kaldte til kamp mod Tharizdûn, og Taran samlede de oeridiske hære, var Belgara også klar, men Elendil sagde til hende: “Belgara, din skæbne vil, at du ikke skal drage afsted, jeg løser dig fra din troskab”. Hun protesterede, men han fortsatte. “Jeg løser dig for, at du frit kan vælge, om du vil være min hustru”.

Og sådan blev det. Elendil og Belgara blev gift, og mens hærene drog i krig, fik hun ansvaret for at forsvare de oeridiske lande imens. Det viste sig at være en ubetydelig opgave. Mange trolde og orker forsøgte at angribe de uforsvarede oeridiske lande, mange uhyrer krøb frem fra deres skjul for at mæske sig i kvinder og børn. Men Belgara besejrede dem alle og vandt stort ry blandt oeriderne.

Da krigen var forbi, blev Elendil højkonge og Belgara hans dronning. Med sin mand gjorde hun en stor indsats for at bistå de mange enker og forældreløse, krigen havde skabt. Sammen besejrede eller knyttede de venskaber med Flan-folk, elverfolk og dværge, og der er også dem, der siger, at det var Belgara, der bragte forsoningen mellem Elendil og Eldacar i stand. Ligesom sin mand, levede hun længe, men hun døde før ham, og efter hendes død, ønskede han ikke selv at leve længere. Hun er æret og mindet blandt oeriderne, og de glemmer aldrig, at deres første dronning kom fra Arranas. Derfor bærer det lille hertugdømme en særlig plads i deres hjerter.

Hun fødte Elendil sønnen Carandor, som blev oeridernes anden højkonge.

Belgara af Arranas