Calimshan

Calimshan er et eksotisk land omkring Smaragdhavet mange mil sydøst for Højriget. Her ligger Calimport – en af Faerûns største byer, fyldt med travle bazarer, gyldne paladser, magtfulde troldmænd, tyve, slangetæmmere og slavemarkeder.

Vigtigste byer: Calimport (192.000), Suldofor (143.000), Almraiven (43.000), Memnon (29.000)
Befolkning: 5.300.000 (godt 94% mennesker)
Styreform: Autokrati under Syl-Pasha Ralan el Pesarkhal
Hovedguder: Anachtyr, Azuth, Bhaelros (Talos), Ramor, Shar (Wee Jas)
Sprog: Alzhedo, Baklunish. Astron tales i et vist omfang af en del i handelsbyerne.
Importvarer: Fødevarer, slaver
Eksportvarer: Bøger, keramik, krydderier, lejesoldater, lædervarer, magiske genstande, perler, rustninger, silke, smykker, vin, våben, ædelstene

Vigtigste byer

Almraiven

Havneby i den vestligste del af landet, som rummer landets største anlæg til at bygge skibe. Bortset fra dens hæsblæsende skibsbygning og handel, har Almraiven i over 3000 år er også været det førende centrum for magiske studier i Calimshan. Byen har godt 44.000 indbyggere.

Calimport

Er med sine 192.000 indbyggere formentlig deb største by i Faerûn, og i hvert fald den største øst for Dragehavet. Udover de fastboende er byen også vært for mange folk på gennemrejse. Det er et af de steder i Faerûn, hvor der længst har boet mennesker. Byen rummer to store arenaer, store overdådige paladser og bazarer med noget for enhver smag og pengepung.

Memnon

Garisonsby nord for Calimørkenen grundlagt af efreetier. Udover dens militære betydning er det en vigtig fiskerby, handelsplads og rigets næstvigtigste orlogshavn. Byens ydre mure er bygget af mørk, glat klippe, som er hårdfør og absorberer varmen. Har godt 29.000 indbyggere.

Suldophor

En stor og rig by fyldt med intriger. Den er næsten uafhængig af Calimshans herskere og betaler modvilligt skat. Ligger ved strædet mellem Smaragdhavet og Dramidj Havet og har stor betydning økonomisk såvel som militært. Har 143.000 indbyggere.

Sydøstlige Faerûn

Historie

Calimshan er et af de ældste menneskeriger i Faerûn, og dets historie går 9000 år tilbage. Landet var engang dækket af de store Keltormir-skove, beboet af elverfolk og kæmper. Mod vest lå det mægtige dværgrige Shanatar.

Så kom djinnierne ledet af Calim, brændte skovene af og skabte et rige, der nogenlunde svarer til det nuværende Calimshan. De fik dog snart kamp til stregen af efreetierne, der regerede fra Memnon. Krigen mellem de to parter var så ødelæggende, at elvernes troldmænd tilslut bandt begge partier i det, der i dag er Calim-ørkenen. Her udkæmper de stadig deres kampe.

Krigeren Coram grundlagde derpå sit eget rige Coramshan, på ruinerne af Calimshan. Det blev dog snart plaget af indre strid og magtkampe, i høj grad fremkaldt af Tharizdûns agenter og onde anslag. Snart gik det under, men af dets aske opstod et endnu stærkere Calimshan. Ikke sært, at Fugl Føniks er et symbol for landet.

Calimshan voksede sig nu stærkere end nogensinde under det mægtige Shoon-dynati af syl-pashaer (fra DR27). De herskede over det meste af området nord for Dramidj-havet, såvel som over det nuværende Amn, Tethyr og Monsalyar. Skønt de var allierede med Tharizdûn, overlevede de hans fald.

Imidlertid blev de nu standset af oeriderne. I DR376 forsøgte Shoon-imperiet at ekspandere mod nordvest, men blev standset af vestoeriderne i Bithynia. Eldacars hus viste ingen nåde overfor calishitterne, som de foragtede for deres slavehandel.

I stedet underlagde Shoon-imperiet sig Medegias frie byer, men indbyggerne havde ikke til sinds at lade sig regere fra Calimport. Deres modstand udløste voldsomme repressalier fra calimshitterne, og i desperation tryglede medegierne Kongeriget Shanara om hjælp. De fik de. Oeriderne fordrev calimshitterne fra Medegia, og de frie byer anerkendte Kongen af Shanara som deres overhoved (DR578).

I Calimshan var hævntørsten stor. Guld strømmede fra Calimshan til oprørere i Calantara, og pirater betalt af Syl-pashaen hærgede Shanaras kyster. Det kom til åben, og her blev Shoon-imperiet besejret til både søs og lands. Da krigen sluttede i DR693 havde Shoon mistet Monsalyar og Lyrantha til Shanara. Det fik imperiet til at gå i opløsning, og det blev opsplittet i Calimshan, Tethyr og Amn.

Siden har der været adskille intriger og grænsekrige, men i sidste ende har grænserne ikke flyttet sig synderligt. Meget tyder dig på, at den nuværende syl-pasha er mere ambitiøs og kompetent end sine forgængere. Han står givetvis bag de pirater, der for nogle år siden eroberede Lyrantha og med øen som base atter hærger Calantaras kyster.