Heste

Heste fås i alle afskygninger, men heste er dyre, og hestetyveri en af de mest almindelige forbrydelser i Faerûn. Når man normalt køber en hest er den redet til. I det følgende ser vi bort fra trækheste. Følgende er standardheste. Udover hesten, skal man også have tømmer og stigbøjler (2 gp), og en sadel, der koster 10 gp for en ridesadel, og 20 gp for en militærsadel, der gør dig i stand til at kæmpe fra hesten.

Almindelig ridehest (let). Helt gængse rideheste, som mest er beregnet på at bringe folk fra et sted til et andet. Kan fås i alle større landsbyer. En del af dem er dog svindel, og viser sig at være halte, når man er kommet godt videre (kræver et Animal Handling 10 at afgøre). En sådan hest er ikke trænet til kamp, og det kræver at Animal Handling 20 for at få den til at ride gennem en ildebrand eller mod en fjende såsom en kæmpe.

HD 3d8+6 (19 hp); Init +1; Speed 60 ft (12 squares); AC13 (-1 size, +1 dex +3 natural); Skills: Lugte +4, lytte +4, spejde +4; Bæreevne: 150 pund (let), 300 pund (medium), 450 pund (tung); Standardpris: 75 gp.

Dette er standardheste, som gerne opdrættes lokalt. Søger man imidlertid noget mere udsøgt, er der mange muligheder, de rigtige steder, men man skal vide, hvad man går efter og have pengepungen i orden.

Hurtige heste

Balserran. Udbredt i det østlige Faerûn og er kendt som en hurtig gallophest. Af temperament er den ret mild og egner sig udmærket til spring og jagt. Den er også ganske udholdende og en fremragende familiehest. Dens manke er ofte farverig og mange adelsfolk lader deres våbenmærke brænde i den. Mange er rødbrune, hvide eller grå med sorte pletter nær rumpen.

Calantaner/Ahlissaner. De hurtigste heste, der opdrættes i Højriget. De er mest beregnet til kurertjeneste.

HD 3d8+6 (19 hp); Init +2; Speed 70 ft (14 squares); AC14 (-1 size, +2 dex, +3 natural); Skills: Lugte +4, Lytte +4, Perception +4; Bæreevne: 150 pund (let), 300 pund (medium), 450 pund (tung); Standardpris: 225 gp eller mere.

Cyaddar. En unik hest som kun findes i Anaurochs ørken, hvor den holdes af beduinerne. Deres legender fortæller, at hesten først dukkede op, da hvirvlende vinde, først manifesterede sig som en hest, der kunne “flyve uden vinger”. Hesten er ekstremt hurtig og hårdfør og kræver kun lidt vand, hvilket gør den ideel til Anaurochs hårde omgivelser. Den har fremstående øjne, store næsebor og en lille mule formet som en thekop. Den har en elegant buet nakke, lange skuldre og en bred brystkasse. De er gerne grå, kastaniefarvede, rødbrune og undertiden sorte. De er gerne mellem 1,45 og 1,55 meter høje og vejer mellem 400 og 500 kg.

Kavalleristridsheste

Dette er middeltunge stridsheste, der er trænet til kamp, men bevarer en vis fart.

Andulianere. Fra Impiltur ved Dragehavet, hvor de gerne anvendes til kavalleriet og derfor er kamptrænede. Hesten er ofte hvid eller let lysegrå. Det en en kompakt hest med fremragende proportioner og gerne 1,55 høj. Manen og halen er veludviklede. Den har flad eller let konveks mule, små ører og tyk nakke. Brystet er massivt, mens benene er slanke. De er kendt for deres evne til at lære og overlegne temperament. Racen blev udviklet i DR1135 i rigets første tid.

Akhal-Tara. Kommer fra Zakhara. Vismænd og opdrættere hævder, racen har eksisteret i over 2000 år og er en ældste hesteracer blandt mennesker. De bruges gerne som kavallerihest. Det siges, at en af de gamle storkaliffer modtog den første Akhal-Tara som gave fra en venlig djinni. Hestene har lange slanke hoveder med udtryksfulde øjne. Den har en kort silkeagtig man, smal brystkasse, langt bagparti og flade ribbben. Den er i gennemsnit 1,54 høj. Af farve er den ofte beige eller grå, eller ligefrem gylden. Disse udsøgte heste findes sjældent udenfor Zakhara, og skulle de forvilde sig til det barbariske Norden, er prisen helt op til 60.000 gp.

Cormyransk Ædelskjold. Denne race kommer fra de gamle folde Arabel. Det er en populær hest grundet dens evne til at springe og dens nytte som ridedyr og vognhest for mindre adelige. Den kommer i mange farver, men de mest almndelige er valnød, rødbrun, grå, og mere sjældent brun eller sort. Hestene er 1,54 til 1,63 meter høje og bevæger sig frit og ubesværet i alle gangarter. Navnet kommer fra historien om et medlem af slægten Ædelskjold, som engang faldt i baghold nær Immersea. Han måtte forsøge at springe med sin hest over en dyb kløft eller dø. Hesten klarede springet og reddede sin ejers liv. Siden da, er racen blevet kaldt Ædelskjold.

Tunge stridsheste

Almyraner. Tunge stridsheste, der kan blæse enhver fjende omkuld. De bedste kommer fra Maragal og Illasnaigas i det sydlige Almyr og kan gøre det af med en bjørn.

HD 4d8+15 (33 hp); Init +1; Speed 50 feet (10 squares); AC14 (-1 size, +1 dex, +4 natural); Skills; Lugte +4, lytte +5, spejde +4; Angreb (2x) Hove +8 (d6+5). Bæreevne: 300 pund (let), 600 pund (medium), 900 pund (tung). Standardpris: 900 gp eller mere.

Miranthaner. Iltre kamplystne stridsheste fra Miranthas i Solamnia. Gerne sorte eller mørkebrune.

HD 4d8+12 (30 hp); Init +2; Speed 55 feet (11 squares); AC15 (-1 size, +2 dex, +4 natural); Skills; Lugte +4, lytte +5, spejde +4; Angreb (2x) Hove +6 (d6+4). Bæreevne: 300 pund (let), 600 pund (medium), 900 pund (tung). Standardpris: 900 gp eller mere.

Paragoner. Smukke og tapre stridsheste. Gerne lysebrune, gyldne eller beige. Den perfekte ridderhest.

HD 4d8+12 (30 hp); Init +2; Speed 55 feet (11 squares); AC15 (-1 size, +2 dex, +4 natural); Skills; Lugte +4, lytte +5, spejde +4; Angreb (2x) Hove +6 (d6+4). Bæreevne: 300 pund (let), 600 pund (medium), 900 pund (tung). Standardpris: 900 gp eller mere.

Solanthaner. Stridheste fra den nordligste del af Solamnia, der gerne er lidt hurtigere end andre stridsheste, men knapt så stærke. Gerne grå, hvide eller skimler.

HD 4d8+12 (30 hp); Init +2; Speed 60 feet (12 squares); AC15 (-1 size, +2 dex, +4 natural); Skills; Lugte +4, lytte +5, spejde +4; Angreb (2x) Hove +5 (d6+3). Bæreevne: 275 pund (let), 550 pund (medium), 825 pund (tung). Standardpris: 900 gp eller mere.

Valethaner. Stridheste fra Valethor, der er kendt for deres begavelse og selvstændighed. Ikke nemme at opdrætte.

HD 4d8+12 (30 hp); Init +2; Speed 55 feet (11 squares); AC15 (-1 size, +2 dex, +4 natural); Skills; Lugte +6, lytte +6, spejde +6; Angreb (2x) Hove +6 (d6+4). Bæreevne: 300 pund (let), 600 pund (medium), 900 pund (tung). Standardpris: 900 gp eller mere.

Udholdende heste

Dalpony. Som navnet antyder, kommer denne race fra Dallandene, hvor de opdrættes af bønderne. De er i stand til at navigere gennem barsk terræn med store byrder, og deres styrke og sikre gang gør dem ofte mere velegnede end større heste. De er op til 1,45 meter høje, selv om sjældent er over 1,30. Deres fremtrædende favre er sort, men de findes også i brun, grå, rødbrun og skimmel. Hovene er af hårdt blåt horn og er tætte og har velskabte ben. De er en enestående udholdenhed, jernfysik, stor intelligens og et roligt temperament. De er gerne rolige nok til at børn kan ride dem, selv om de passer bedre til voksne. De kan både fungere som ridedyr og trækdyr.

Everlunder. Denne race benyttes af de rejsende i det nordvestlige Faerûns vildmarker. Hesten er meget flygtig og temperamensfuld, hvilket gør den velegnet til livet i ødemarken. Den har en høj buet nakke og hårde muskler og kan bære temmelig meget. Den er ekstremt hårdfør og dens tykke ben gør den i stand til at løbe næsten 52 km/timen. Den har alskens farver og farvetegninger,

Gråpony. Denne race er udbredt blandt Cormyrs bjergpatruljer, såvel som patruljer i Stenlandene eller Vættemarsken. Dens rolige temperament gør den populær, og den er tillige dygtig til at springe og kan trave længe ved jævn fart. Den kræver også mindre pleje end Purpurdragernes øvrige gangere. Hesteopdrættere nær Tyrluk og Arabel frembringer hvert år hundredvis af disse ponyer, især til hæren. Ponyen er 1,42 høj og har en ret lang nakke, som sammen med dens velanbragte skuldre, giver rytteren god kontrol over den. Den har også et muskulært benparti, og hovene er hårde og åbne med eres karakteristiske blå horn, mens manen og halen er lange og tykke.

Nordisk hest. Fra Furyondy kommer heste, der er stærke, udholdende og relativt hurtige. Egner sig ikke stridshest, men er fortrinlig som ridehest.

HD 3d8+9 (22 hp); Init +1; Speed 50 ft (12 squares); AC13 (-1 size, +1 dex, +3 natural); Skills: Lugte +4, lytte +4, spejde +4; Bæreevne: 250 pund (let), 500 pund (medium), 750 pund (tung); Standardpris: 200 gp eller mere.